keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Hyviä uutisia

Alkumutinat

No niin. Patologilta oli nyt tullut eilen olleeseen lääkärien palaveriin riittävästi tietoa kasvaimestani, jotta ovat pystyneet asiasta keskustelemaan. Sain pelkät tulostekstit kuulla neurokirurgian ylihoitajalta, kun tänään itse asiasta soitin noin 2 tuntia sitten ja kyselin tilannetta ja sitten vielä juuri äsken kirurgi soitti perään. Edelleen minusta tuntuu kohtuuttoman hitaalta se, että tuloksia joku meni "lupaamaan" 15.5 ja vasta 30.5 kirurgi soittaa ensimmäisen kerran ja pahoittelee viivästymää. Et en ehkä kuitenkaan hirveä hätähousu ole, jos 3 kertaa olen tässä välissä sairaalaan soittanut. Ja minusta protokollan pitäisi olla sellainen, että ilmoitetaan vaikka Omakantaan että "patologin tulokset eivät ole tulleet", että turha odotella. Voit mennä vessaan ja suihkuun, eikä tarvi olla puhelimen kanssa naimisissa.

Tulokset

Kasvaimeni on tämänhetkisten määritysten perusteella oligodendrogliooma ja sen gradus on 2. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvain on pahanlaatuinen, syöpä, mutta ei se tästä kudoksesta lähtevänä käsittääkseni voi mitään muuta ollakaan. Gradus kertoo siis pahanlaatuisuudesta, kasvunopeudesta ja ennusteesta. Gradus 2 on lievin syöpämuoto, gradus 4 on pisimmälle edennyt tai aggressiivisin syöpämuoto. Gradus on 2, jos jakautuvien solujen määrä on 5% tai alle ja omassa tapauksessani se on 2-3%. Gradus 1 olisi alle 2% ja Gradus 3 yli 5 %. Eli ollaan juuri syövän puolella. Oligodendrogliooma kasvaintyyppinä tarkoittaa sitä, että se se on kehittynyt aivojen tukisoluista eli oligodendrosyyteistä ja ennuste on parempi kuin esim. astrosytooma-kasvaimissa, jotka ovat kehittyneet toisenlaisista tukisoluista (astrosyyteistä).

1P19A LOH -tutkimuksen tulos oli minulla positiivinen, eli kasvaimen kromosomeista nro 1 ja nro 19 puuttuu osia (DNA:n kopiomäärän alenema eli LOH). Se on hyvä asia siksi, että sytostaatit tehoavat paremmin tälläisiin kasvaimiin tutkimusten mukaan. Tämän takia ilmeisesti niiden potilaiden elinajanodote on pidempi kuin niiden potilaiden, joilla tulos on negatiivinen. Jihuu!!

Ainoa negatiivinen asia, mikä leikkauksesta tuli, on se, että kasvainalueen takaosassa magneettikuvissa näkyy alue, jossa on selkeästi infarktia, joka on tullut ilmeisesti yhden suonen käsittelystä leikkauksen aikana. Kirurgi kertoi, että on mahdollista, että tässä infarktikohdassa voi olla syöpäsoluja jäljellä, sitä on mahdoton tietää. Mutta että aika kuollut kohta se kyllä on. No, olenkin tässä erilaisten oireiden perusteella jo päätellyt, että jotain hässäkkää siellä on ollut, kun pää ja toimintakyky ja tietyt kognitiiviset toiminnot ovat kuin eri ihmisellä. Mutta aina roiskuu kun rapataan!

Jatko

Minusta on tehty lähete syöpätaudeille eli onkologialle ja sieltä saan joidenkin viikkojen kuluessa vastaanottoajan poliklinikalle ja saan kuulla, mitä hoitoja syöpälääkärit minulle suunnittelevat. Kirurgi oli sitä mieltä, että koska kasvain oli aika iso, vaikka se onkin gradus 2, jotain jatkohoitoja tulee. Eli joko sytostaatteja tai sädehoitoa tai kenties molempia. Se selviää sitten kesäkuun alkupuolella ja hoidot voidaan aloittaa leikkaushaavan puolesta heti kun vapaita aikoja löytyy.

Fiilikset
Hämmentyneet. Innostuneet. Toiveikkaat. Mukavat. Ehdin jo heikkoina hetkinäni miettiä, että "ihan varmaan sieltä tulee glioblastooma multiforme ja elinaikaa 2 vuotta". Toki sekään ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto, mutta ei se nyt siltä näytä. Mielessä kävi jo saattohoidot ja tiettyjen asioiden järjestäminen - mikä tietysti jossain elämän vaiheessa saattaa aika monelle tulla eteen joka tapauksessa. Mutta ehkä sitä ei aktiivisesti 4-kymppisenä mieti, ellei tule jotain tälläistä.

Tavoitteet
Ajattelin kuntoutua kunnolla ja varsinkin keskittyä elämään hetkessä ja tehdä kaikkea kivaa ja nauttia elämästä. Ja pitää huolta itsestäni. Ja viettää aikaa tärkeiden ihmisten kanssa. Ja jatkaa blogin kirjoittamista.




2 kommenttia:

  1. Tosi hienoa kuulla että kasvain ei ole ollenkaan niin pahanlaatuinen kuin on pelätty! Tuon kanssa todennäköisesti pärjää. Tsemppiä edelleen! Ja hyvä artikkeli löytyy https://www.duodecimlehti.fi/duo11621

    VastaaPoista
  2. Koskettavaa luettavaa. Ajatukset siellä teidän arjessa.

    VastaaPoista