tiistai 18. joulukuuta 2018

Mary did you know


Tässä upeaääninen Jemima Issa-Anttila tulkitsee klassikon Mary did you know
Lapset - omat tai läheisten - on sellainen aihe, joka nostattaa hyvin monesta ihmisestä esiin suojeluvaiston tai hoivavietin. Itse en kuulu siihen ihmisryhmään, joka vauvan nähdessään alkaa solkottaa vauvankieltä ja muikistella kasvojaan vauvalle. Hellanlettas sentään. Noup. En todellakaan. Saati sitten että kurkottelisin käsiäni sen puoleen saadakseen pidellä sitä sylissä (kyllä, Pohjanmaalla sanotaan lapsista se. Turussa sanotaan eläimistä hän, ällistyttävää). Ei kiitos. Sekosin tähän moodiin kuitenkin hetkeksi siinä vaiheessa, kun aloin toivoa omaa lasta ja silloin kun se oli pieni. En lässyttänyt (en kai??) mutta hymyilin, silittelin ja pussailin sitä ja kuvasin nukkuvaa tai jokeltelevaa vauvaa tuntikausia (onneksi) ja nyt joskus katselen vanhoja videopätkiä uudelleen ja uudelleen. Ja joskus vieläkin jonkun muun lapsen seuraaminen voi aiheuttaa pientä hymyilyä ja pienen läikähdyksen rinnassa, vaikka en erityisemmin pidä vauvoista. En tarvitse lässytysmoodia ollakseni yli kaiken lastani rakastava äiti. Jos lapseeni sattuu, se sattuu minuun enemmän kuin mikään muu. Jos jokin asia tai henkilö on uhkana oman lapsen hyvinvoinnille, auta armias että sisäinen leijonaemoni HERÄÄ ja ÄRJYYYYY!!! Tämä "minä suojelen sinua kaikelta, mitä ikinä keksitkin pelätä"-laulufraasi kuvaa hyvin sitä, millaisia tuntoja itse olen ainokaistani kasvattaessani kokenut.
Olen aina tykännyt katsella elämää taaksepäin ja arvailla sitä reilusti eteenpäin. Oppilaistani olen monesti ajatellut mielessäni, että "voisin niin nähdä tuon kaverin tulevaisuudessa personal trainerina, poliitikkona tai palveluammatissa". Joskus olen varovasti heittänyt kysymyksen henkilökohtaisessa ohjaustilanteessa, että missä näkisit itsesi 10 vuoden päästä ja on tullut hyvät keskustelut. Oman lapsen tai muulla tavalla läheisen lapsen tulevaisuutta on hauska veikkailla mielessään. Tästä tapauksesta tulee varmaan tutkimusprofessori tai joku luovan työn tekijä, kun tavarat ovat hujan hajan ja tyyppi uppoutuu projektiinsa niin täysin, ettei malta syödä tai nukkua. Näitä pieniä teini-iän turhaumia me äidit joskus illan tunteina jaamme toistemme kanssa hyvin terapeuttisissa whatsapp-keskusteluissa, kun lasten viikkojen ajalta kertyneet likaiset sukat ja alushousut roikkuvat ovenkahvoissa, sängyn alla tai kasassa lattialla. Joku luovuuden puuska pakottaa askartelemaan siivoamisen sijaan.

Mitä Maria ajatteli katsellessaan Jeesus-vauvaa? Laulussa pohditaan sitä, tiesikö Maria hänen kävelevän eräänä päivänä veden päällä, parantavan sokeita, kuuroja ja liikuntavammaisia, tyynnyttävän myrskyjä ja tekevän muuta siistiä. Suorastaan Science Fictionia. Tuskinpa tiesi. Mikä laulussa itseäni koskettaa eniten? Se, että tämä pulautteleva, parkuva ja selkäkakat kapaloonsa vääntävä olento oli kuitenkin kaiken luoja, maailmaa jonain päivänä hallitseva pelastaja, jonka tehtävänä oli käydä läpi ihmiselämä, selvitä siitä synnittömänä ja kuolla täydellisenä virheettömänä uhrina ristillä. Minun vuokseni. Sinun vuoksesi. Tässä on sanomaa Joulun jälkeenkin.

"Mary did you know that your baby boy would one day walk on water?
Mary did you know that your baby boy would save our sons and daughters?
Did you know that your baby boy has come to make you new?
This child that you've delivered, will soon deliver you
Mary did you know that your baby boy will give sight to a blind man?
Mary did you know that your baby boy will calm a storm with his hand?
Did you know that your baby boy has walked where angels trod?
When you kiss your little baby, you kiss the face of God
Mary did you know? Mary did you know? Mary did you know?
Mary did you know? Mary did you know? Mary did you know?
The blind will see, the deaf will hear, the dead will live again
The lame will leap, the dumb will speak, the praises of the lamb
Mary did you know that your baby boy is Lord of all creation?
Mary did you know that your baby boy would one day rule the nations?
Did you know that your baby boy is heaven's perfect lamb?
That sleeping child you're holding is the great I am
Mary did you know?...
Lauluntekijät: Buddy Greene / Mark Lowry
Kappaleen Mary, Did You Know? sanoitukset © Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, Capitol Christian Music Group

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti